Предавање на скупу „Савремени приступи настави географије“

March 24, 2019

Позив руководиоца Наставне секције Српског геогерафског друштва да ове године будем један од предавача на семинару „Савремени приступи настави географије“ пријатно ме је изненадио. У центру пажње овогодишњег скупа који традиционално организује Српско географско друштво из Београда била је настава географије. 
У првом делу семинара који је одржан у суботу, 23.3.2019. године, професори са Географског факултета из Београда и Природно-математичког факултета из Новог Сада говорили су о различитим темама: о могућностима примене мапа ума у настави (проф. др Анђелија Ивков-Џигурски), пројектној настави и развијању међупредметних компетенција (проф. др Слађана Анђелковић),  интердисциплинарном приступу наставним садржајима географије (проф. др Љиљана Живковић и Ивана Ђорђевић) и улози задатака у формирању функционалног знања (проф. др Славољуб Јовановић). 
Други део семинара била су предавања наставника географије који су поделили своја искуства са колегама. 
У складу са темом и називом скупа, одлучио сам да са колегама поделим искуства у примени веб алата у настави географије. Током предавања „Веб алати у настави географије“ говорио сам о веб алатима,  њиховом развоју, предностима, недостацима и практичној примени четири алата (Kahoot, Mindomo, Pearltrees, Purposegames), али и упутио колеге на Вебциклопедију- свеобухватни каталог веб алата. Надам се да сам својим предавањем инспирисао неке од присутних колега да у својим учионицама испробају неке од (н)ових веб алата.
Било је речи о корелацији географије са другим наставним предметима (Јасмина Павловић из Ниша), примени пројектне наставе географије (Јелена Перуача из Новог Сада), примени дебате у настави географије (Невена Влајић из Београда) и примени виртуелне реалности у настави географије (Тања Парезановић из Београда). 
Велики број колега који су желели да чују примере из наставне праксе и њихове добре реакције на предавања сведоче да су овакви сусрети наставницима потребни. 
Част ми је што сам ове године био један од предавача на скуп „Савремени приступи настави географије“ који је организовало Српско географско друштво из Београда. 
Хвала колегиницама и колегама што су и овом приликом подржали мој рад! 

 


 

Please reload

Featured Posts

Одобрен уџбеник из географије за шести разред

June 3, 2019

1/7
Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive