top of page

Боравак у Дечјем селу Песталоци у Шварцарској-незаборавно искуство


У оквиру пројекта „Образовање за права детета“ који се реализује у ОШ „Светозар Марковић“ у сарадњи са УГ „Имам идеју“ из Краљева био је планиран и програм размене који подразумева боравак ученика и наставника супервизора у Песталоци Дечјем селу у Трогену у Швајцарској. По три наставника и по двадесет ученика седмог разреда из ОШ „Светозар Марковић“ и ОШ „Чибуковачки партизани“ отпутовали су у Швајцарску 30.1.2017. у 11 сати, а у Краљево су се вратили 15.2.2017. године. Из ОШ „Светозар Марковић“ пратиоци ученика-супервизори су били наставници Гордана Киковић и Слободан Миловановић, док сам ја био супервизор и преводилац.

Група ученика и наставника из ОШ „Светозар Марковић“ и ОШ „Чибуковачки партизани“ из Краљева боравила је у Трогену у Швајцарској од 31.1. до 14.2.2017. године. У сарадњи са координаторима из Дечјег села пре путовања је усаглашен и испланиран распоред радионица у којима су наши представници учествовали. Програм рада био је базиран на радионицама у вези са личним развојем, стереотипима, предрасудама, дискриминацији и интеркултуралношћу, а ученици су током боравка имали радионице са децом из Каљининграда у Русији.

Током боравка у Дечјем селу у Трогену ученици су се бавили следећим темама и учествовали у следећим активностима: увод, обилазак Дечјег села, очекивања и циљеви, идентитет и лични развој, стереотипи и предрасуде, дискриминација, критичко размишљање, интеркултурална размена са младима из Русије са посебним освртом на антидискриминацију, припремање и реализација радио програма у циљу рефлексије и преношења знања, осмишљавање активности које ће уследити по повратку у Краљево са циљем преноса знања, завршна евалуација и завршно дружење. Током једног дана ученици су представили и Србију, Краљево и две школе из којих су ученици који су учествовали у овој размени. Радионице посвећене различитим темама реализоване су током радних рада у преподневном (од 9 до 12 часова) и поподневном термину (од 14 до 17 часова). Ученици су након вечере имали и време за слободне активности (спортске активности у спортској сали у вечерњим часовима), једну шетњу кроз село са бакљама, дружење у спортској сали која је једне вечери била претворена у дискотеку и дружење у Клубу за младе, дружење у кући у којој су боравили и кућама у којима су била смештена деца из других школа.

Осим наведених активности, ученици су имали и задужења која су спроводили у складу са распоредом који је направљен у кући и истакнут на табли за поруке у кући. Ова задужења имала су за циљ да обезбеде функционисање и суживот 24 људи у једној кући и подразумевала су обавезе у вези са прањем судова, чишћењем куће, довожењем хране и враћањем посуђа у централну кухињу, одржавањем хигијене у кући и др. Приликом израде распореда обавеза супервизори су се трудили да воде рачуна о равномерној подели задужења. Све дневне активности завршавале су се до 22 часа, када су сви ученици били у кући у којој су смештени.

Супервизори су током боравка били обавезни да присуствују свим радионицама са ученицима (радним данима од 9 до 12 и од 14 до 17 часова), осим једног дана када су били на обуци за супервизоре (супервизори-преводиоци нису присуствовали тој обуци, јер су били на радионицама са ученицима) и једног слободног дана, који су могли да искористе у термину који су договорили са водитељима обуке и другим супервизорима. Супервизорима је сертификатом о раду потврђено да су током боравка имали укупно 176 сати рада, што обухвата време проведено на радионицама и екскурзијама, мада су супервизори имали обавезу да брину о ученицима и током свих других активности након радионица (боравка у спортској сали и др.). Супервизори су били задужени за организовање активности које утичу на заједнички живот у кући. Током неких активности које су обављали ученици, а које су подразумевале комуникацију са особљем Дечјег села присуство и надзор супервизора били су обавезни.

Сарадња са управом, водитељима и запосленима (у кухињи, вешерници, Центру за посетиоце, Клубу за младе и техничкој служби) у Песталоци Дечјем селу била је на високом нивоу. Водитељи радионица Каталина Примо и Данијел Цубербуелер и приправници Микаела и Мануел Алт били су веома професионални и пружали су помоћ током читавог боравка у Дечјем селу. Осмишљавали су и реализовали активности које су ученицима и супервизорима биле занимљиве и поучне.

У своје акционе планове који садрже активности које ће реализовати по повратку у Краљево, учесници су углавном уврстили теме идентитета, стереотипа и предрасуда, вршњачко насиље и тимски рад.

Радионице посвећене евалуацији боравка и раду на радионицама у Швајцарској показале су да су ученици били веома задовољни свим аспектима боравка у Трогену (садржај програма, водитељи радионица, размена са ученицима из Русије, заједнички живот и супервизори). Учесници су били изузетно задовољни исходом овог пројекта. Многи су ово искуство описали као искуство које ће памтити целог живота. Много учесника је похвалило структуру курса и приступ који се у Дечјем селу користи. Заједнички живот био је заиста добро искуство за већину учесника, а ученици су током евалуације похвалили и супервизоре, што је допринело успешном исходу боравка. Многи су навели да су супервизоре описали као друге родитеље, брижне и посвећене. Сарадња са руском групом је по оцени учесника представљала занимљиво искуство и добро је оцењена.

Ученици и наставници-супервизори су током боравка у Швајцарској обишли више градова, културно-историјских и природних знаменитости. Реализовано је више излета током којих су ученици могли да боље упознају Швајцарску и то: обилазак Музеја технике „Технорама“, обилазак Рајниних водопада, обилазак Цириха (обилазак града и Националног музеја Швајцарске), обилазак Сент Галена, обилазак Луцерна (обилазак града, Музеја леденог доба и Музеја огледала), обилазак планинског врха Сентиса и алпског села Апенцел. Ученици су током повратног путовања обишли и град Инсбрук у Аустрији.

Овогодишња размена је успешно реализована.

Захваљујем се Дечјој фондацији „Песталоци“, удружењу грађана „Имам идеју“ и ОШ „Светозар Марковић“ што су ми омогућили да учествујемо у овогодишњој размени. Ово је заиста било дивно искуство и нешто чега ћу се увек са задовољство сећати!


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page