top of page

„Отворене лабораторије“ Хемијског факултета


ОШ „Светозар Марковић“ из Краљева већ неколико година сарађује са Хемијским факултетом Универзитета у Београду. Након успешне посете у марту ове године, ученици ове школе су у суботу, 5.12.2015. године поново посетили овај факултет. „Отворене лабораторије“ представљају пројекат Хемијског факултета, који омогућава ученицима да открију лепоте хемијске науке у лабораторијама, које представљају најбоље окружење за изучавање ове природне науке. Ученицима седмог и осмог разреда обратила са др Татјана Вербић, продекан за наставу и пожелела им добродошлицу. Професорка овог факултета др Јасминка Королија посматрала је студенте који упознају више од 40 ученика са правилима рада у лабораторији, као и са прибором и супстанцама које се користе. Ученици су обишли зграду факултета и музеј у оквиру Хемијског факултета, у ком су могли да се упознају са радом др Симе Лозанића, нашег најпознатијег хемичара и првог ректора београдског Универзитета и историјом хемије као науке. Ученици су на крају посете видели „духа из боце“, „заљубљене епрувете“, „јежиће који расту“ и „слонову пасту“, изузетно занимљиве експерименте које су извели студенти факултета (Јелена Драгојловић, Александар Ђорђевић и Ненад Зарић) водитељи целог програма у „Отвореним лабораторија“.

О задовољству ученика данашњим одласком у Београд можда највише говоре изјаве више ученика који су га упоредили са екскурзијом.

Посета „Отворених лабораторија“ показала је да још увек постоје ентузијасти који желе да младима покажу забавну страну науке и приближе овај предмет који ученици често доживљавају као "тежак". Иако нисам наставник хемије, боравак на Хемијском факултету био ми је занимљив колико и ученицима. Овај програм бих препоручио колегама- како наставницима хемије, тако и одељењским старешинама завршних разреда основне школе.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page